27/10/13

Τι είναι οι προγνωστικοί και τι οι προβλεπτικοί παράγοντες στον καρκίνο του μαστού;

Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν ασθενείς και γιατρούς όταν εμφανιστεί μία ασθένεια (και ιδιαίτερα ο καρκίνος) είναι το πώς θα εξελιχθεί αυτή στο μέλλον, δηλ. το ποια θα είναι η πορεία της από τη στιγμή που θα διαγνωστεί. Για μια γυναίκα με καρκίνο είναι πρωταρχικής σημασίας το αν η νόσος της είναι επιθετική ή όχι, αν οι πιθανότητες να υποτροπιάσει σύντομα είναι υψηλές ή όχι και, τέλος, αν υπάρχει δυνατότητα να επιλεγούν οι καταλληλότερες για την κάθε περίπτωση θεραπευτικές παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα τους να είναι το καλύτερο δυνατό.
Για την επιθετικότητα του καρκίνου γενικά, αλλά και του καρκίνου του μαστού ειδικά, είναι δυνατό να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις, αξιολογώντας ορισμένα δεδομένα (παράγοντες) που έχουν φανεί, μετά από πολύχρονες έρευνες, πως σχετίζονται με την κλινική πορεία ( την εξέλιξη) της νόσου....
Αυτοί οι παράγοντες, που τους ονομάζουμε προγνωστικούς, δίνουν πληροφορίες για την πρόγνωση, χωρίς να ληφθεί υπόψη η τυχόν επίδραση που μπορεί να έχει η θεραπεία σε κάθε ασθενή και η οποία, βεβαίως, είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία της νόσου προς το καλύτερο. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με κάποια χαρακτηριστικά του όγκου ( π.χ. το μέγεθος του), της εξάπλωσης του ( π.χ. ύπαρξη μεταστάσεων στους λεμφαδένες) ή της ασθενούς ( π.χ. ποια η κατάσταση υγείας της γενικότερα).
Στο άλλο βασικό ερώτημα, δηλ. αν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε την καταλληλότερη για κάθε περίπτωση μορφή θεραπείας, έτσι ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η απάντηση είναι επίσης θετική. Μελετώντας τα διάφορα χαρακτηριστικά του όγκου, που με τη σύγχρονη πρόοδο στη μοριακή βιολογία γίνονται ολοένα και πιο εξειδικευμένα, είναι δυνατό να προσδιοριστεί το ποια από τις πολλές μορφές θεραπείας που διαθέτουμε θα είναι η αποτελεσματικότερη για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, Αυτά τα χαρακτηριστικά ονομάζονται  προρρητικοί ή προβλεπτικοί παράγοντες.


Επομένως, οι μεν προγνωστικοί παράγοντες ( ή δείκτες) αφορούν την πορεία της νόσου, οι δε προβλεπτικοί τις πιθανότητες ανταπόκρισης της σε συγκεκριμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου