6/1/14

Τι είναι ο ενδομαστικός λεμφαδένας;

Ενδομαστικός λεμφαδένας - Χαρακτηριστική η λιπώδης εικόνα της πύλης του λεμφαδένα
Πολλές γυναίκες ανησυχούν διαβάζοντας στην έκθεση της μαστογραφίας ή του υπερηχογραφήματος ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων ενδομαστικών λεμφαδένων. Ας διευκρινίσουμε το θέμα:
Οι λεμφαδένες είναι όργανα του λεμφικού συστήματος. Πρόκειται για μικρούς σχηματισμούς, μεγέθους συνήθως φακής ή  φασολιού, που παρεμβάλλονται στην πορεία των λεμφαγγείων. 
Σε αυτά τα όργανα υπάρχουν αποθηκευμένα λευκά αιμοσφαίρια που σε περίπτωση ανάγκης δραστηριοποιούνται για να αμυνθεί ο οργανισμός ( π.χ. ενάντια σε κάποιο μικρόβιο). Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, συνήθως συγκεντρωμένοι σε ομάδες σε ορισμένες περιοχές, Μία τέτοια περιοχή είναι οι μασχάλες. Εκεί υπάρχει ένας αριθμός λεμφαδένων που δεν είναι σταθερός, αλλά ποικίλει από οργανισμό σε οργανισμό. Αυτοί οι λεμφαδένες είναι σημαντικοί στη μαστολογία, γιατί εκεί πολύ συχνά εγκαθίστανται καρκινικά κύτταρα από το μαστό και δημιουργούν τις λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Όπως αναφέρθηκε, όμως, λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα. Έτσι μπορεί να υπάρχουν και μέσα στον μαστό, οπότε ονομάζονται ενδομαστικοί λεμφαδένες. Συνήθως αυτοί βρίσκονται στο άνω- έξω τεταρτημόριο του μαστού, προς τη μασχάλη. Μπορεί, όμως, να υπάρχουν οπουδήποτε στον μαστό.

Η ύπαρξη ενδομαστικών λεμφαδένων δεν είναι κάτι το παθολογικό. Επειδή κάποιες φορές φαίνονται στην μαστογραφία ( όπως και οι λεμφαδένες στη μασχάλη) περιγράφονται την έκθεση που συνοδεύει την μαστογραφία. Η εικόνα τους είναι τυπική και ο γιατρός μπορεί συνήθως εύκολα να καταλάβει πως η σκιά που φαίνεται στη μαστογραφία ( ή στο υπερηχογράφημα) είναι ένας ενδομαστικός λεμφαδένας.
Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για φυσιολογικό εύρημα.

2 σχόλια: