27/10/13

Η μειωτική των μαστών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Από την ξένη ειδησεογραφία, CNN – Health (14-9-11)
Μία αναγνώστρια θέτει το ερώτημα: « Είχα μία μειωτική επέμβαση πριν δύο χρόνια και από μέγεθος GG πήγα στο DD. Θα ήθελα να ξέρω, αν η μειωτική ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή άλλων ανωμαλιών στο μαστό;»

Την απάντηση έδωσε ο Otis Brawley από την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία. Αφού αρχικά αναφέρει ότι « η αφαίρεση των μαστών για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού έχει γίνει μία συνήθης πρακτική
για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου που είχαν πρόσφατα ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή έχουν γενετική προδιάθεση» και πως η ιατρική
ονομασία αυτής της πρακτικής είναι « αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή», επισημαίνει ότι ενώ σ’ αυτήν την επέμβαση επιδιώκεται να αφαιρεθεί όλος ο μαζικός αδένας, αυτό είναι τεχνικά δύσκολο να επιτευχθεί πλήρως ( σ.σ. μένουν πάντα υπολείμματα). Σημειώνει δε στη συνέχεια:...
«Έχει υπολογιστεί ο κίνδυνος μειώνεται κατά 90%». Η αμφοτερόπλευρος μαστεκτομή «δεν μηδενίζει τον κίνδυνο»
Ακόμα πιο μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν δεν πρόκειται για ολική μαστεκτομή, αλλά για επέμβαση που μικραίνει το μέγεθος του στήθους. «Μετά από επέμβαση μείωσης των μαστών παραμένει στο σώμα ένα σημαντικό τμήμα του μαζικού ιστού. Σ’ αυτό μπορεί να αναπτυχθεί ένας καρκίνος. Μία γυναίκα που υποβλήθηκε σε αυτήν την επέμβαση θα πρέπει να συνεχίσει την τακτική προληπτική εξέταση σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες». Η εξέταση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, γιατί οι ουλές της εγχείρησης μπορεί να δυσκολέψουν την αναγνώριση ενός πιθανού καρκίνου, ολοκληρώνει την απάντηση του ο Otis Brawley.
Σχόλια του «ιστολογίου μαστολογίας»:
1.       Επειδή η μειωτική των μαστών αφαιρεί κυρίως λίπος ( που είναι το βασικό συστατικό του κάτω ημιμορίου του μαστού) μετά την επέμβαση παραμένει το μεγαλύτερο σχεδόν τμήμα του μαζικού αδένα, που βρίσκεται συνήθως στο άνω και έξω τεταρτημόριο. Επομένως, μεγάλο μέρος του μαστού δεν αφαιρείται κατά την επέμβαση και επομένως υπόκειται στον ίδιο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο.
2.       Όντως οι ουλές της επέμβασης δημιουργούν προβλήματα, γιατί μπορούν να δυσκολέψουν τον γιατρό στη ψηλάφηση, αλλά και να δώσουν «μπερδεμένες» εικόνες στη μαστογραφία. Θέλει, επομένως, ιδιαίτερη προσοχή.

3.       Η συγκεκριμένη επέμβαση “απελευθερώνει” τις γυναίκες από τα βάσανα που προκαλούν συχνά τα μεγάλα στήθη. Δεν είναι μόνο «αισθητική» επέμβαση, αλλά βοηθά και στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το ό,τι δεν μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσες γυναίκες υποφέρουν από το μεγάλο μέγεθος του στήθους τους να κάνουν τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου