15/8/17

Οι μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού γίνονται καθυστερημένα, γι΄αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.

Μία νέα μελέτη επιστημόνων από το Wellcome Trust Sanger Institute, που δημοσιεύθηκε στα μέσα του μηνός στο έγκριτο περιοδικό Cancer Cell έδειξε πως τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού απομακρύνονται από τον αρχικό όγκο και εγκαθίστανται ως μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος χρονικά αργά στη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου.
Στην αναδρομική μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των 299 όγκων από 170 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είτε υποτροπίασαν τοπικά, είτε εμφάνισαν απομακρυσμένες εστίες - μεταστάσεις. Μελετώντας, λοιπόν το γονιδίωμα των όγκων διαπίστωσαν πως αλλαγές που εμφανίστηκαν αργότερα στον πρωτοπαθή όγκο, ήταν παρούσες και στις μεταστάσεις. Έτσι ενισχύεται η εκτίμηση πως οι μεταστάσεις είναι βασικά μία διαδικασία που εμφανίζεται αργά σε προχωρημένη φάση της νόσου.
Επειδή δε συχνά δεν γίνονται βιοψίες από τους μεταστατικούς όγκους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει για να μπορεί να μελετηθεί καλύτερα η συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, αλλά και να διευκολύνεται η επιλογή της κατάλληλης σε κάθε περίπτωση θεραπείας.
Σαν συμπέρασμα,αυτό που έχει σημασία , προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα πως αξίζει η προσπάθεια να επιδιώκεται η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, γιατί έτσι οι πιθανότητες καλών θεραπευτικών αποτελεσμάτων πολλαπλασιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου