Πολλοί άνθρωποι, ιδίως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή ασθενείς με καρκίνο
του μαστού που βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία με αναστολείς της αρωματάσης,
επειδή εμφανίζουν συχνά οστεοπενία και οστεοπόρωση λαμβάνουν καθημερινά
πρόσθετες ποσότητες ασβεστίου, συνήθως με την μορφή χαπιών, συμπληρωμάτων
διατροφής ή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων.
Μία νέα ευρωπαϊκή
έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Heart ( Καρδιά) και ήταν η
μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί σχετικά με τη λήψη ασβεστίου και την επίδραση της
στην υγεία ( συμμετείχαν 24,000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια),
έδειξε ότι όσα άτομα ελάμβαναν μέτριες ποσότητες
ασβεστίου ( 820 mg ημερησίως) απ’όλες τις πηγές, δηλ. και με
το φαΐ τους και με συμπληρώματα, είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών
προσβολών από εκείνα τα άτομα της έρευνας που κατανάλωναν τις μικρότερες
ποσόστητες ασβεστίου. Όσα έπαιρναν περισσότερο από 1.100 mg την ημέρα δεν
μείωναν τον καρδιακό κίνδυνο.
Όμως, επικεντρώνοντας οι ερευνητές την προσοχή τους στη λήψη των
συμπληρωμάτων ασβεστίου, διαπίστωσαν πως όσοι έπαιρναν το ασβέστιο μόνο απ’
αυτή την πηγή, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή,
συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπαιρναν καθόλου συμπληρώματα με ασβέστιο.
Το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι η λήψη ασβεστίου με συμπληρώματα
προκαλεί απότομες αυξήσεις της ουσίας σε επικίνδυνα επίπεδα στο αίμα.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιδιώκεται η λήψη ασβεστίου με τις τροφές που
είναι πλούσιες σε αυτό, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (
γάλα, γιαούρτι, τυρί). Όσοι παίρνουν έξτρα χαπάκια με ασβέστιο, να
προσέχουν.
Σε κάθε περίπτωση, από πολλές έρευνες έχει φανεί ότι
η καλή διατροφή και η άσκηση έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα στην
προφύλαξη των οστών από την οστεοπόρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου