26/10/13

Η φοβισμένη νεαρή “ασθενής”.

Πολύ συχνά προσέρχονται στα ιατρεία νεαρές γυναίκες γιατί κάποιο σύμπτωμα ή εύρημα σε εξέταση τις έχει ανησυχήσει πολύ. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο έντονη αν έχει προηγηθεί επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος με τα λεγόμενα ή  τη σιωπή του έχει περαιτέρω επιτείνει το άγχος των ασθενών.
Μία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Διεθνώς ισχύει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η νόσος που φοβούνται περισσότερο οι γυναίκες, παρόλο που κινδυνεύουν περισσότερο από τις παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.
Η ευαισθησία των γυναικών απέναντι στον καρκίνο του μαστού κορυφώνεται σε περιόδους που κάποια διασημότητα εμφανίζει ή πεθαίνει από καρκίνο του μαστού. Το ίδιο συμβαίνει και όταν την πάθηση εκδηλώνει και κάποιο γνωστό πρόσωπο, από την οικογένεια ή από το χώρο της δουλειάς.
Η φοβισμένη γυναίκα εύκολα μπορεί να ταλαιπωρηθεί με πρόσθετες εξετάσεις που θα τις ορίσουν οι γιατροί ή με βιοψίες , που στη συνέχεια κατά κανόνα σχεδόν αποδεικνύονται καλοήθεις. Μία από τις αιτίες για αυτού του είδους την επιβάρυνση των γυναικών μπορεί να αναζητηθεί στο γεγονός ότι το άγχος τους επηρεάζει αρνητικά την διαγνωστική κρίση του γιατρού, καθώς τον καθιστά περισσότερο επιφυλακτικό στις οριστικές αποφάσεις του.

Ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες ισχύει ότι η εμφάνιση του καρκίνου αποτελεί μία σπανιότητα, έτσι που δεν χρειάζονται να πανικοβάλλονται αν πιάσουν κάποιο όγκο, δουν να βγαίνει κάποιο υγρό από τη θηλή ή αισθανθούν πόνο σε κάποιο σημείο του μαστού τους. Ναι μεν θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους, αλλά είναι καλό να θυμούνται πως στο μαστό εμφανίζονται εκατοντάδες παθήσεις και αλλοιώσεις, που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου