20/7/16

Η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Νέα Ολλανδική μελέτη.

Είναι ένας πολύ διαδεδομένος φόβος στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Φόβος που έχει να κάνει με τον αυξημένο κίνδυνο που νομίζουν ότι έχουν για να εμφανίσουν αργότερα καρκίνο του μαστού. Πολλές μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται και πως η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.Το ίδιο έρχεται να επιβεβαίωση και μία πρόσφατη μελέτη από την Ολλανδία, με περισσότερες από 25.000 γυναίκες.  
Και ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη, από την παρακολούθηση των χιλιάδων γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική μεταξύ του 1983 - 1995 στην Ολλανδία, προέκυψε ότι δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στην συχνότητα που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Ο αριθμός των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού αργότερα ήταν της τάξης του 3% για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική και της τάξης του 2,9% για όσες δεν υποβλήθηκαν σε εξωσωματική και χρησιμοποιήθηκαν ως γυναίκες σύγκρισης (μάρτυρες) στην μελέτη. Κατά ένα μάλιστα παράδοξο τρόπο, προέκυψε ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής, περισσότερες από επτά, εμφάνισαν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού. 
Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική, ενώ όλοι συμφωνούν πως για τις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (π.χ. λόγω του ιστορικού τους) θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. 
Πηγή: Journal of the American Medical Association, news release, July 19, 2016 - HealthDay 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου