9/8/16

Ψηφιακή ή κλασική μαστογραφία σε πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού;

Είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχεται ο γιατρός όταν εξετάζει μία γυναίκα στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού ( έγκαιρη διάγνωσης):  " Είναι καλύτερα να κάνω ψηφιακή μαστογραφία ή αρκεί η απλή"; 
Και ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψηφιακή μαστογραφία θα αντικαταστήσει τις παλιές κλασικές μαστογραφίες, δηλ. αυτές που εμφανιζόταν σε ειδικά φιλμ με τη βοήθεια  υγρών ( και οι οποίες έχουν σταματήσει να πωλούνται και πρέπει να αποσυρθούν, γιατί τόσο τα υγρά, όσο και τα φιλμ περιέχουν βαρέα μέταλλα που μολύνουν το περιβάλλον). Η ψηφιακή μαστογραφία επιτρέπει στον ακτινολόγο να επέμβει στην εικόνα και να την κάνει πιο ευανάγνωστη, έχει καλύτερη διακριτική ικανότητα στις μικροαποτιτανώσεις και μπορεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα της με σύγχρονο και εύκολο τρόπο.
Η χρήση, όμως, της ψηφιακής τεχνολογίας γίνεται με δύο τρόπους: με την ψηφιακή, όπου η εικόνα μεταφέρεται απ' ευθείας στην οθόνη ή με την ψηφιοποιημένη, όπου η επίδραση της ακτινοβολίας αποτυπώνεται σε ειδική πλάκα η οποία στη συνέχεια διαβάζεται ψηφιακά και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Η πιο σωστή απάντηση στο ερώτημα των γυναικών είναι: " Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε μαστογραφικό έλεγχο και όχι το είδος της μαστογραφίας". Αυτό λέγεται όχι γιατί οι δύο εξετάσεις είναι ισοδύναμες. Μία μικρή διαφορά στην ανίχνευση των καρκίνων στις γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών έχει διαπιστωθεί να υπάρχει υπέρ της ψηφιακής. Όμως, από την άλλη, λόγω της πυκνότητας των μαστών συχνά αυτές οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν υπερηχογραφήματα ή να υποστούν πρόσθετες διερευνήσεις για ευρήματα που αποδεικνύονται στο τέλος αθώα. Στις γυναίκες άνω των 50 ετών δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια διαφορά στην ανακάλυψη των καρκίνων.
Τα παραπάνω γράφονται με αφορμή μία μελέτη από την Ολλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό  British Journal of Cancer, και η οποία έδειξε ότι η ψηφιακή μαστογραφία και εκείνη με τα φιλμ που χρησιμοποιείτο στον πληθυσμιακό έλεγχο είχαν την ίδια επιτυχία στην ανακάλυψη των καρκίνων, ενώ τα ίδια ποσοστά ενδιάμεσων καρκίνων ( αυτών που εμφανίζονται ανάμεσα στους δύο ελέγχους) παρουσιάστηκαν και στους δύο τρόπους μαστογραφικού ελέγχου. Από την άλλη η ψηφιακή μαστογραφία δεν αύξησε τον αριθμό ανακάλυψης των χαμηλού βαθμού κακοήθειας μη διηθητικών καρκίνων (που δεν θα προκαλούσαν προβλήματα και για τους οποίους έχει παρατηρηθεί ότι τους βλέπει ευκολότερα η ψηφιακή μαστογραφία). Όμως, μετά την πρώτη εξέταση ο αριθμός των γυναικών που επανακλήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση κάποιων μαστογραφικών ευρημάτων ήταν υψηλότερο σε όσες γυναίκες έκαναν ψηφιακή μαστογραφία.
Επομένως, άλλη μία μελέτη υποδεικνύει ότι το να κάνει τακτικά η γυναίκα μαστογραφικό έλεγχο είναι το σημαντικότερο από το τι είδος μαστογραφίας να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου